Prva banka uskoro dobija dozvolu za kreditiranje

Bez autora
Jan 30 2011

Centralna banka će uskoro, poslije gotovo 2 i po godine, skinuti zabranu za kreditiranje Prvoj banci. Za desetak, najkasnije petnaestak dana, Centralna banka bi trebalo da objelodani pripremljeni paket koji podrazumijeva popuštanje mjera koje je 4. septembra 2008. godine uveo regulator na čelu sa tadašnjim predsjednikom Savjeta Ljubišom Krgovićem. Prva banka će dobiti odobrenje za kreditiranje u mjeri u kojoj to dozvoljavaju zakonski propisi. CBCG se odlučila da skine, odnosno ublaži mjere prema ovoj banci nakon rezultata kontrole-stresnog testiranja koje je pokazalo da se stanje znatno popravilo. Prva banka više ne predstavlja rizik za bankarski sistem.

Prva banka uskoro dobija dozvolu za kreditiranjeCentralna banka će uskoro, poslije gotovo 2 i po godine, skinuti zabranu za kreditiranje Prvoj banci.

Za desetak, najkasnije petnaestak dana, kako saznaje Pobjeda, Centralna banka bi trebalo da objelodani pripremljeni paket koji podrazumijeva popuštanje mjera koje je 4. septembra 2008. godine uveo regulator na čelu sa tadašnjim predsjednikom Savjeta Ljubišom Krgovićem.

Prva banka će, kako tvrdi Pobjedin izvor, dobiti odobrenje za kreditiranje u mjeri u kojoj to dozvoljavaju zakonski propisi.

CBCG se odlučila da skine, odnosno ublaži mjere prema ovoj banci nakon rezultata kontrole-stresnog testiranja koje je pokazalo da se stanje znatno popravilo.

- Prva banka više ne predstavlja rizik za bankarski sistem - kazao je Pobjedi izvor dobro upućen u dešavanja u ovom sektoru.

Solventnost i likvidnost Prve banke sada je zadovoljavajuća, potvrđeno je našem listu. Ova banka, čiji najveći akcionar je Aco Đukanović, uspjela je da naplati mnoge kredite koje je dala, tako da su njeni bilansi sada dobri.

Od septembra 2008. godine Prva banka je, podsjetimo, prošla težak put ozdravljenja.

Uvodeći mjere Centralna je Prvoj banci zabranila davanje kredita i kartica. Od garancija dozvoljene su joj samo tenderske i carinske. Krajem 2008. Prva banka je dobila 44 miliona eura od države za konsolidaciju teške situacije. Prva banka kredit je vratila 2009. u četiri tranše, ali i često bila izložena kritici, naročito opozicionih partija, predmet spekulacija medija... Kritikovana je i država uglavnom zato što je pružila ruku pomoći Prvoj banci.

Menadžment Prve banke uporno je posljednjih godinu i po tvrdio da mjere ostaju na snazi nepravedne, bez pravih argumenata i razloga. Navodili su da je Prva banka još u septembru 2009. godine ispunila sve uslove za deblokadu, a u januaru 2010. i zvanično zatražila od Centralne banke ukidanje mjera. Od tada aktuelnog, a sada bivšeg, predsjednika Krgovića Prva je bezuspješno čekala pozitivan odgovor. U drugoj polovini prošle godine usvojen je novi Zakon o Centralnoj banci nakon čega je izabran novi Savjet CBCG i guverner Radoje Žugić, a mjere prema Prvoj su ostale na snazi.

U intervjuu Pobjedi, 28. novembra prošle godine, odmah nakon stupanja na dužnost guvernera, Žugić je kazao da Centralna banka planira da počne kontrolu poslovanja većih banaka, isključivo da bi provjerila i utvrdila parametre poslovanja i eventualno odredila mjere koje će obezbijediti stabilnost i sigurnost deponenata.

Na podsjećanje da se u medijima već spekuliše da su na određeni način suspendovane mjere prema Prvoj banci i pitanje ima li istine u tome, Žugić je odgovorio da su mjere na snazi i da CBCG ni u kom smislu nema namjeru da na bilo koji način privilegovano tretira bilo koju banku.

- Poslovna pozicija na tržištu bilo koje banke uslovljena je jedino njenim rizičnim profilom i finansijskim stanjem koje omogućava sigurnost deponenata.

Centralna banka će mjere prema Prvoj banci opredijeliti isključivo i jedino na bazi utvrđenih činjenica u postupku kontrole koja se obavlja strogo po regulatornim pravilima kojima se uređuje bankarski sistem. Kontrola Prve banke nije usmjerena na ukidanje mjera iz razloga koje ne treba ni komentarisati, već na realno i objektivno utvrđivanje njenog rizičnog profila i finansijskog stanja, što će nam dati odgovor na pitanje kakva će biti buduća pozicija te banke i naša strategija u odnosu na nju - kazao je tada novi guverner i dodao da CBCG intenzivno i kvalitetno sarađuje sa Svjetskom bankom i MMF na usaglašavanju metodoloških postupaka u obavljanju kontrola banaka. Ni sa te strane, kako je Žugić istakao u novembru prošle godine, pitanje objektivnosti kontrola ne može dovoditi u pitanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik